Grupa Budimex w swojej działalności kieruje się zasadami zrównoważonego rozwoju, mając na uwadze potrzeby lokalnych społeczności i środowiska naturalnego. Celem „Strategii CSR Budimeksu na lata 2021-2023” jest zwiększenie pozytywnego wpływu firmy na społeczeństwo i środowisko naturalne oraz ograniczenie wpływu negatywnego, zgodnie z przyjętymi definicjami społecznej odpowiedzialności biznesu i zrównoważonego rozwoju.

„Strategia CSR Budimeksu na lata 2021-2023” została opracowana w podziale na 6 kluczowych obszarów odpowiedzialności:

zapewniamy najwyższe standardy bezpieczeństwa
i higieny pracy

stawiamy na najwyższą jakość
oraz innowacje

ograniczamy
negatywny wpływ

na środowisko i klimat

przeciwdziałamy
nadużyciom

dbamy
o rozwój pracowników

i satysfakcję z pracy

prowadzimy dialog
i wspieramy lokalne społeczności

Naszymi działaniami na przestrzeni 2021 roku przyczynialiśmy się do realizacji następujących Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ:
Realizacja celów Strategii CSR na 2021 rok
ObszarCelMiernikWynik w 2021 roku (Grupa Budimex)
Liczba wypadków śmiertelnych0
Ochrona środowiskaZmniejszenie emisji gazów cieplarnianychUdział energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych29,69%
Minimalizacja zużycia wodym3 wody/mln przychodu18,4
Rozwój pracownikówPrzeciwdziałanie wszelkim formom dyskryminacji ze względu na płećOdsetek kobiet na stanowiskach menadżerskich29,83%
Zapewnienie studentom dostępu do wiedzy praktycznejMiarą realizacji jest ciągle wzbogacana oferta szkoleniowa Grupy Budimex
Jakość i innowacjeZwiększenie potencjału innowacyjnego firmy dzięki współpracy ze startupamiMiarą realizacji jest stałe zaangażowanie w projekty innowacyjne
Utrzymanie wysokiej jakości budowaniaWskaźniki Quality Conformance94,9% (wynik poprawny powyżej 94%)

O raporcie

Niniejsza publikacja jest kolejnym zintegrowanym raportem rocznym, który prezentuje całokształt wyników finansowych, społecznych i środowiskowych Grupy Budimex.