GRI:

Istotni interesariusze

Grupa Budimex dba o budowanie długofalowych relacji z istotnymi interesariuszami, opierając się na wartościach, którymi kieruje się w każdej aktywności. Powołany przez Grupę Komitet CSR czuwa nad tym, by komunikacja z kluczowymi interesariuszami prowadzona była w sposób transparenty i na zasadach otwartego dialogu. Budimex zachęca interesariuszy do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami, ponieważ dzięki temu staje się coraz bardziej dynamiczną i zrównoważoną firmą. Forma komunikacji dobierana jest odpowiednio do specyfiki i potrzeb danej grupy interesariuszy oraz do możliwości komunikacyjnych, które mogą być ograniczone np. obostrzeniami związanymi z pandemią COVID-19. W prowadzonej komunikacji Budimex dużą wagę przykłada do transparentnego informowania interesariuszy o zrównoważonym rozwoju przedsiębiorstwa.

Zidentyfikowani, istotni interesariusze to:

Za dialog z interesariuszami odpowiada Biuro Prasowe i Relacji Zewnętrznych, Dział Komunikacji oraz Komitet CSR. Częstotliwość i forma kontaktu są dostosowywane do potrzeb i warunków zewnętrznych z daną grupą. Za dialog z otoczeniem zewnętrznym odpowiada Biuro Prasowe i Relacji Zewnętrznych, Dział Komunikacji oraz Biuro Analiz Strategicznych.

W 2021 roku Grupa Budimex była członkiem niniejszych organizacji: [GRI 2-28]

• Business Centre Club (BCC)
  • Centrum Rozwoju Transportu – Klaster Luxtorpeda
  • Federacja Przedsiębiorców Polskich
  • Izba Gospodarcza Energetyki i Ochrony Środowiska (IGEiOŚ)
  • Izba Gospodarcza Transportu Lądowego (IGTL)
  • Ogólnopolska Izba Gospodarcza Drogownictwa (OIGD)
  • Polski Klaster Eksporterów Budownictwa
  • Polski Związek Pracodawców Budownictwa (PZPB), w którym przedstawiciel Budimex SA pełni funkcję Członka Zarządu
  • Polskie Stowarzyszenie Wykonawców Nawierzchni Asfaltowych (PSWNA), w którym Prezes Zarządu Budimex SA pełni funkcję Wice- -przewodniczącego
  • Polsko-Litewska Izba Handlowa
  • Polsko-Hiszpańska Izba Gospodarcza (PHIG)
  • Railway Business Forum (RBF),
  • Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych (SEG)
  • Wschodni Klaster Budowlany
  • Polsko – Niemiecka Izba Przemysłowo-Handlowa
  • ITS Polska

O raporcie

Niniejsza publikacja jest kolejnym zintegrowanym raportem rocznym, który prezentuje całokształt wyników finansowych, społecznych i środowiskowych Grupy Budimex.