Nagrody i wyróżnienia

Otoczenie Budimeksu w 2012 roku wielokrotnie dostrzegało wysoką jakość i profesjonalizm działania firmy. Znalazło to swoje odbicie w liczbie nagród i wyróżnień przyznanych Budimeksowi.

W czasie IX Gali Buildera Budimex otrzymał wyróżnienie Budowlana Firma Roku 2011 w kategorii Generalny Wykonawca, a Dariusz Blocher, prezes Zarządu wyróżnienie specjalne – „osobowość w branży” za skuteczne zarządzanie firmą i jej sukcesy rynkowe w 2011 roku.

W IV edycji konkursu Superbrands marka Budimex po raz kolejny została wybrana jako jedna z najsilniejszych marek biznesowych na polskim rynku. Tytuł przyznawany jest przez międzynarodową organizację The Superbrands Ltd, która w ten sposób nagradza najsilniejsze marki B2B.

W rankingu Newsweeka „100 Najcenniejszych Firm w Polsce w roku 2011” Budimex zajął pierwsze miejsce w branży budowlanej. W rankingu ogólnym, obejmującym firmy z różnych sektorów gospodarki, spółka znalazła się na 30. pozycji. Głównym kryterium oceny była wartość firmy na koniec 2011 roku.

Kapituła pod przewodnictwem prezesa Krajowej Izby Gospodarczej Andrzeja Arendarskiego, złożona z 34 wybitnych polskich managerów, zaproszonych do prac w jury przez Wydawnictwo Business Magazine Manager MBA przyznała nagrodę Manager Award prezesowi Dariuszowi Blocherowi w uznaniu dynamicznego rozwoju Budimeksu i pozycji, jaką zajmuje w branży.

W 14. edycji rankingu pod auspicjami „Rzeczpospolitej” LISTA 500 największych firm w Polsce w roku 2011, Budimex SA zajął najwyższą pozycję wśród firm budowlanych.

W XXII edycji konkursu Budowa Roku organizowanego przez Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa we współpracy z Ministerstwem Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej oraz Głównym Urzędem Nadzoru Budowlanego, wszystkich dziewięć zgłoszonych do konkursu realizacji Budimeksu zdobyło nagrody.

Krakowskie Osiedle nad Wilgą nagrodzone w konkursie Budowa Roku zdobyło również uznanie Stowarzyszenia Budowniczych Domów i Mieszkań. Budimex Nieruchomości otrzymał za swoją inwestycję tytuł Krakowskiego Mieszkaniowego Dewelopera Roku 2012 i nagrodę Złotego Smoka.

W XV edycji konkursu Pracodawca Roku w Branży Budowlanej organizowanego przez Polski Związek Pracodawców Budownictwa Budimex zwyciężył w grupie dużych firm. Kapituła konkursu uhonorowała w ten sposób spółkę wyróżniającą się na tle branży budowlanej zarówno pod względem wyników finansowych, jak i pozycji na rynku. Jury doceniło także terminową realizację skomplikowanych, wielkich projektów budowlanych oraz wykazaną innowacyjność.

Państwowa Inspekcja Pracy nagrodziła inwestycję Budimeksu realizowaną w Białymstoku w konkursie „Buduj bezpiecznie”. Przebudowa Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku po bardzo drobiazgowej kontroli przeprowadzonej przez inspektorów pracy została bardzo wysoko oceniona pod kątem organizacji budowy i zapewnienia bezpieczeństwa wszystkim uczestnikom procesu budowlanego.

W 10. edycji konkursu „Perły Polskiej Gospodarki” organizowanego przez redakcję tygodnika „Polish Market” we współpracy z Polską Akademią Nauk Budimex otrzymał po raz kolejny Perłę Wielką za konsekwentną realizację polityki i strategii firmy oraz jej pozycję lidera wśród najbardziej dynamicznych i efektywnych przedsiębiorstw w Polsce.

Dwie realizacje Budimeksu - gdański Węzeł Karczemki oraz terminal pasażerski T2 na lotnisku w Rębiechowie zostały laureatami konkursu Skrzydła Trójmiasta. Zwycięzców wyłonili mieszkańcy Trójmiasta w internetowym głosowaniu ogłoszonym przez portal Trójmiasto.pl, a całemu przedsięwzięciu patronowali prezydenci Gdańska, Gdyni i Sopotu.

Port lotniczy w Lublinie – inwestycja zrealizowana przez Budimex, został Ulubieńcem Polski w internetowym plebiscycie konkursu Życie w Architekturze. W sumie w konkursie oddano 368 000 głosów.

Dworzec Główny we Wrocławiu, kolejna realizacja Budimeksu, otrzymał nagrodę w konkursie Eurobuild Awards 2012. Nagroda została przyznana w kategorii RICS Regeneration Award, czyli renowacji obiektów. Mogły w nim startować budynki komercyjne i niekomercyjne.