Kapitały

O GRUPIE BUDIMEX

Kapitały

Kapitał finansowy

Kapitał, z którego Grupa Budimex finansuje swoją działalność to środki powierzone jej przez akcjonariuszy, pożyczko- i kredytodawców oraz środki, które wytwarza, tworząc zysk.

Grupa prowadzi działania, dzięki którym powstaje infrastruktura drogowa, kolejowa oraz obiekty użyteczności publicznej, a także zajmuje się gospodarowaniem odpadami. Dokonuje zakupów potrzebnych surowców i materiałów, terminowo i rzetelnie reguluje swoje zobowiązania wobec partnerów biznesowych, a tym samym zapewnia im płynność finansową.

Zarządzanie kapitałem w 2022 roku:

• Wzrost sprzedaży w segmencie budowlanym w 2022 roku o 7,1% w stosunku do poprzedniego roku
  • Uzyskanie marży brutto ze sprzedaży na poziomie 9,6% (wobec 8,6% w 2021 roku). W warunkach dynamicznego wzrostu cen materiałów, na większości projektów Grupa Budimex utrzymała pierwotnie zakładaną marżę kontraktową.
  • Utrzymywanie dyscypliny kosztowej – łączny wskaźnik kosztów sprzedaży i kosztów ogólnego zarządu na poziomie 3,6%.
  • Zysk netto na poziomie 548,1 mln zł w porównaniu wynoszącego 575,5 mln zł do zysku netto poprzedniego roku bez uwzględnienia wyniku ze sprzedaży Budimex Nieruchomości Sp. z o.o.
  • Wypłata dywidendy z zysku za 2021 rok w wysokości 599,2 mln zł.
  • Efektywne zarządzanie finansami – na koniec 2022 roku pozycja gotówkowa netto w wysokości 3,2 mld zł, o blisko 20% więcej niż przed rokiem.
Miara31.12.202131.12.2022Zmiana
Kapitały własne w mln zł1 361,01 299,5-4,5%
Zobowiązania długoterminowe w mln zł1 023,81 029,0+0,5%
Zobowiązania krótkoterminowe w mln zł4 478,55 058,7+13,0%
Roczne przychody ze sprzedaży w mln zł7 911,28 619,1+9,0%
Roczny zysk netto w mln zł 986,5548,1-44,4%
Kapitał ludzki

Grupę Budimex tworzy różnorodny zespół doświadczonych inżynierów i pracowników innych profesji, zaangażowanych w budowanie jej trwałej wartości.

Grupa zapewnia godziwe warunki pracy swoim pracownikom i kontrahentom. Wspiera osoby w niej zatrudnione w rozwoju kompetencji. Prowadzi szereg działań skierowanych do przyszłych inżynierów m.in. w ramach Akademii Budimex, programów staży oraz praktyk zawodowych. Podstawową wartością jej działalności jest troska o bezpieczeństwo i zdrowie wszystkich pracowników. Do działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa na budowach angażowani są zarówno współpracownicy, wykonawcy, konsorcjanci, dostawcy, jak i osoby indywidualne uczestniczące w realizacji inwestycji.

Zarządzanie kapitałem w 2022 roku:

• Funkcjonowanie system zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy zgodnego z ISO 45001
  • Stworzenie Programu obserwacji oraz dostosowanie i aktualizacja Procedury wypadkowej w ramach prac Komitetu Wykonawczego BHP
  • Organizacja Tygodnia Bezpieczeństwa i realizacja programu Bezpieczeństwo w budowie
  • Działania rozwojowe realizowane dla pracowników: Akademia Kontraktowca, Akademia Młodego Inżyniera, Akademia Inżyniera i Akademia Kierownika Kontraktu
  • Organizacja i realizacja programów rozwojowych Super Lider, Schody Menedżerskie, Murowany Sukces i Rośnij w nieskończoność.
Miara20212022Zmiana
Liczba pracowników (stan na koniec roku)
w osobach
6 9397 022+1,2%
Udział pracowników zatrudnionych na czas nieokreślony w %65,467,6+2,2 p.p.
Wskaźnik rotacji w %4,7-1,3-6,0 p.p.
Wskaźnik częstości wypadków (wypadki przy pracy na 1 000 zatrudnionych) w szt.15,912,3-23,2%
Kapitał organizacyjny

Kapitałem organizacyjnym Grupy Budimex jest jej unikalna struktura, która umożliwia zgromadzenie komplementarnych kompetencji, co sprawia, że oferuje szeroki wachlarz usług.

Grupa Budimex zapewnia bezpieczne miejsce pracy zarówno swoim pracownikom, jak i kontrahentom, a także dysponuje nowoczesnym parkiem maszyn i urządzeń niezbędnych do realizacji kontraktów.

Zarządzanie kapitałem w 2022 roku:

• Posługiwanie się Zintegrowanym Systemem Zarządzania, na który składają się certyfikowane systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz środowiskiem.
  • Prace nad Strategią w obszarach ESG.
  • Rozwój Grupy Kapitałowej poprzez przejęcie Magnolia Energy Sp. z o.o. i Fotowoltaika HIG XIV Sp. z o.o.
  • Niemal 78% nakładów inwestycyjnych Grupy w 2022 roku zgodnych z Taksonomią UE działalności zrównoważonej środowiskowo.
Wartość rzeczowych aktywów trwałych w mln zł538,6640,7+19,0%
Nabycie wartości niematerialnych oraz rzeczowych aktywów trwałych w mln zł104,5125,238,85%
Liczba podwykonawców poddanych ocenie wstępnej7222507+247,23%
Kapitał intelektualny

Kapitał intelektualny to wypracowywane latami, unikalne rozwiązania techniczne, będące wynikiem prac badawczo-rozwojowych. Zawierają się w nim także wiedza i kompetencje pracowników Grupy Budimex, którzy tworzą efektywne rozwiązania, umożliwiające m.in. zapewnienie bezpieczeństwa odbiorcom przedsięwzięć Grupy oraz środowisku naturalnemu.

Zarządzanie kapitałem w 2022 roku:

• Zwiększenie potencjału innowacyjnego firmy dzięki współpracy ze startupami.
  • Identyfikacja innowacji dzięki wykorzystaniu mechanizmu Ulgi B+R.
  • Funkcjonowanie Strefy Innowacji – platformy dla pracowników, która umożliwia zgłaszanie, ocenę oraz wdrażanie pomysłów na usprawnienia i innowacji.
  • Posiadanie 21 jednostek laboratoryjnych, sprawujących bieżącą kontrolę jakości prac oraz wyrobów budowlanych na wszystkich etapach realizacji projektu.
Wartości niematerialne i prawne w mln zł (stan na koniec roku)150,6145,1-3,6%
Średnia liczba godzin szkoleniowych na pracownika15,214,4-5,3%
Liczba pracowników zaangażowanych w projekty innowacyjne223270+21,08%
Wskaźnik Ouality Conformance94,9%96,9%+2 p.p.
Kapitał społeczny

W rozumieniu Grupy Budimex, kapitał społeczny to umiejętność budowania relacji ze swoim otoczeniem, a więc m.in. z dostawcami, podwykonawcami i społecznościami lokalnymi, które wspiera np. poprzez wolontariat pracowniczy, sponsoring oraz darowizny.

Zarządzanie kapitałem w 2022 roku

• Prowadzenie konsultacji społecznych w trakcie projektowania w celu ograniczenia ryzyka powstania konfliktów społecznych związanych z prowadzeniem inwestycji.
  • Rekompensaty dla społeczności lokalnych za powstałe uciążliwości w czasie realizacji kontraktów.
  • Współpraca z innymi firmami, w tym konkurentami nad rozwiązaniem wspólnych problemów branży.
  • Rozwój autorskich programów społecznych: Strefa Rodzica. (od 2012 roku), Hello ICE. Budimex Dzieciom (od 2019 roku), Dom z Serca (od 2020 roku).
  • Prowadzenie programu grantowego i programu wolontariatu pracowniczego Grant na Wolontariat.
  • Wsparcie realizacji projektów edukacyjnych, społecznych i kulturalnych: Odkrywcy Diamentów, Fundacji Kromka Chleba, Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy).
Miara20212022Zmiana
Liczba konfliktów na tle środowiskowym, które przyczyniłyby się do zatrzymania prac budowlanych000%
Odprowadzony do budżetu podatek dochodowy
w tys. zł
88 550100 805+13,8%
Wartość darowizn w tys. zł1 8892 177+15%
Liczba akcji Grant na Wolontariat w szt.117-4 szt.
Kapitał naturalny

Dla Grupy Budimex kapitał naturalny to jej wpływ, jaki wywiera (w sposób bezpośredni i pośredni) na środowisko. Grupa dąży do zmniejszania swojego wpływu na środowisko (w tym klimat), zwiększenia efektywności zarządzania zasobami naturalnymi oraz stosuje zasady odpowiedzialności ekologicznej w łańcuchu dostaw. Chroni najcenniejsze obszary przyrodnicze, odpowiednio planując i zabezpieczając place budowy. Stale monitoruje swój wpływ na otoczenie, reagując na wszelkie sygnały o potencjalnych zagrożeniach.

Zarządzanie kapitałem w 2022 roku

• Odzysk surowców wtórnych oraz ziemi i gleby.
  • Wdrożenie w Budimex S.A. procesu VE (value engineering), pozwalającego na optymalizację zużycia materiałów i ograniczenie ilości produkowanych odpadów.
  • Rozpowszechnianie w organizacji informacji na temat odpowiedzialnych zakupów.
  • Poddawanie wszystkich podwykonawców wstępnej kwalifikacji pod kątem przestrzegania zasad ochrony środowiska.
  • Sukcesywne zwiększanie odsetka pojazdów elektrycznych i hybrydowych we flocie pojazdów.
Miara20212022Zmiana
Łączne zużycie energii elektrycznej w MWh na 1 mln zł przychodów ze sprzedaży32,029,2-8,8%
Energia elektryczna wytworzona z OZE w MWh62,1195,5+215,1%
Emisje GHG Scope 1+2 marked based w MgCO2e na 1 mln zł przychodów ze sprzedaży12,38,3-25,8%