Nagrody i wyróżnienia

Budimex Nagrody

Działalność Grupy Budimex w 2014 roku spotkała się z uznaniem wielu środowisk, czego odzwierciedleniem są uzyskane przez firmę nagrody i wyróżnienia.

W V edycji konkursu Eurobuild Awards, w którym o nagrody rywalizują firmy działające na rynku budownictwa i nieruchomości komercyjnych, Budimex otrzymał tytuł najlepszej firmy budowlanej notowanej na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.

Spółka zwyciężyła także w III edycji Rankingu TSR - Złota Akcja Biznes.pl w kategorii specjalnej najlepsza firma WIG-BUDOWNICTWO 2011-2013. ​Budimex z ponad 57% stopą zwrotu był najlepszą spółką budowlaną w latach 2011-2013, podobnie jak w okresie 2010-2012. Jury uznało, że Budimex stanowi ewenement nie tylko dlatego, że wybija się ponad średnią, ale również dlatego, że poprawił wynik z poprzedniej edycji rankingu o 24 punkty procentowe.

W rankingu Universum TOP 100 2014 opublikowanym przez tygodnik „Newsweek” Budimex zajął drugie miejsce w kategorii „Inżynieria”. Ranking opiera się na badaniu preferencji zawodowych studentów – Universum Student Survey. Badanie zostało przeprowadzone wśród 24 tys. studentów z 71 uczelni, podzielonych na grupy ze względu na ich kierunek studiów. W badaniu studenci wskazali stabilność zatrudniania za najważniejszy element związany z karierą (65%) oraz możliwość doskonalenia zawodowego. Budimex został przez studentów uznany za organizację o dużym prestiżu, dynamicznie rozwijającą się, innowacyjną i świetnie radzącą sobie na rynku.

Nasza firma po raz kolejny została doceniona przez organizatorów konkursu „Builder Awards”. W XII edycji tego konkursu organizowanego przez redakcję i radę programową miesięcznika „Builder” Budimex otrzymał wyróżnienie Polski Herkules 2014 za ugruntowaną pozycję Generalnego Wykonawcy na polskim rynku budowlanym, rzetelność i stabilność w prowadzonej działalności, osiągnięcia w 2014 roku wyróżniające firmę na tle branży i konkurencji oraz oferowane wysokiej jakości wykonawstwo. Statuetką Polskiego Herkulesa Kapituła Konkursu uhonorowała również Prezesa Dariusza Blochera za efektywne zarządzanie, skuteczne poszerzanie potencjału i przewagi konkurencyjnej firmy, jak również przedsiębiorczość i intuicję biznesową.

Budimex został również wyróżniony przez redakcję miesięcznika „Polish Market” tytułem „Perła Polskiej Gospodarki” w kategorii Perły Wielkie. Kapituła konkursu organizowanego we współpracy z Instytutem Ekonometrii SGH przyznała Budimeksowi nagrodę za konsekwentną realizację polityki i strategii przedsiębiorstwa oraz pozycję lidera wśród najbardziej dynamicznych i najbardziej efektywnych przedsiębiorstw w Polsce.

Redakcja portalu „Rynekinfrastruktury.pl" przy współpracy ze Stowarzyszeniem Inicjatywa dla Infrastruktury wyróżniła Budimex podczas  II Kongresu Infrastruktury Polskiej w Krakowie. ​Spółka została doceniona za odnoszenie sukcesów i wypracowywanie zysków na trudnym, polskim rynku budowlanym pomimo trudności, jakie stwarza powszechnie stosowane kryterium najniższej ceny, ciągle nierozwiązane problemy wynikające z zapisów ustawy regulującej zamówienie publiczne czy bardzo powolne procesy administracyjne. Wszystko to przy zachowaniu najwyższych standardów prowadzenia prac i jakości oddawanych do użytku obiektów.

Podczas VI konferencji „Infrastruktura Polska” organizowanej przez Executive Club, pod honorowym patronatem Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju po raz pierwszy przyznane zostały nagrody za szczególne osiągnięcia w branży dla spółek i liderów infrastruktury na polskim rynku. W kategorii „Inwestycja roku” konsorcjum, którego partnerem (z 50% udziałem) był Budimex otrzymało nagrodę „Diament Polskiej Infrastruktury” za budowę autostrady A4 Tarnów-Dębica oddaną do ruchu 30 października 2014 roku, jako wyraz uznania dla Wykonawcy i Inwestora, którzy dzięki efektywnej współpracy zrealizowali inwestycję o istotnym znaczeniu dla rozwoju polskiej infrastruktury. Budimex jako podmiot kierujący się w swoim działaniu odpowiedzialnością, dbałością o interesy społeczne i ochronę środowiska otrzymał również wyróżnienie w kategorii „Lider odpowiedzialności społecznej”.

W najbardziej prestiżowym konkursie Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa – „Budowa Roku” Budimex otrzymał kilka nagród za wykonane obiekty. Nagrodę I stopnia zdobyły: Wielkopolskie Centrum Zaawansowanych Technologii – etap I i II w Poznaniu – w kategorii Obiekty Nowoczesnych Technologii; zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych z częścią usługowo-biurową i garażem podziemnym, infrastrukturą techniczną oraz wjazdami w Warszawie przy ul. Kruczkowskiego 2 (Powiśle Park) – w kategorii Obiekty Oceniane Indywidualnie oraz budynek hotelowo-biurowo-kinowy przy ul. Łąkowej 29 w Łodzi (hotel DoubleTree by Hilton) – w kategorii Obiekty Oceniane Indywidualnie. Nagroda II stopnia przypadła: zespołowi zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej z częścią handlowo-usługową i garażem podziemnym wraz z infrastrukturą techniczną w Warszawie w rejonie ulic Gocławskiej i Kamionkowskiej (Osiedle Gocławska) – w kategorii Budynki Mieszkalne, Małopolskiemu Centrum Biotechnologii w Krakowie przy ul. Gronostajowej 7A – w kategorii Obiekty Nowoczesnych Technologii oraz Centrum Biurowemu Neptun w Gdańsku przy ul. Grunwaldzkiej 105A – w kategorii Obiekty Administracyjno-Biurowe.

Związek Mostowców Rzeczpospolitej Polskiej przyznał Budimeksowi dyplom honorowy Dzieło Mostowe Roku za most przez Wisłę koło Kwidzyna. Wyróżnienie przyznane zostało za wdrożenie nowych technologii realizacji, rozwiązań konstrukcyjnych oraz elementów wyposażenia mostów, mających istotny wpływ na postęp w polskim mostownictwie. W poprzednim roku Związek Mostowców najwyżej ocenił wybudowany również przez Budimex wiadukt przy PGE Arenie w Gdańsku.

​Budimex zdobywał wyróżnienia nie tylko na scenie ogólnopolskiej, ale również na rynkach regionalnych.

W konkursie Buduj bezpiecznie organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy, Okręgowy Inspektorat Pracy w Białymstoku przyznał I miejsce budowie Galerii Handlowej w Hajnówce realizowanej przez Budimex. Natomiast Okręgowy Inspektorat Pracy w Lublinie docenił budowę Lubelskiego Centrum Konferencyjnego i budynku Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie przyznając tym realizacjom Budimeksu II miejsce. Konkurs promuje wykonawców robót budowlanych zapewniających bezpieczne stanowiska pracy w procesie realizacji obiektów budowlanych.

W konkursie Budowa Roku Podkarpacia, zorganizowanym przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Komunikacji Rzeczpospolitej Polskiej Oddział Rzeszów, Budimeksowi przyznano nagrodę I stopnia w kategorii Autostrady za budowę autostrady A4 na odcinkach Dębica-Rzeszów Zachód, Rzeszów Zachód-Rzeszów Centralny i Jarosław-Radymno.

W plebiscycie organizowanym przez Lubuską Izbę Budownictwa, droga ekspresowa S3 na odcinku od węzła Międzyrzecz Południe do węzła Sulechów zbudowana przez Budimex zdobyła nagrodę Lubuski Mister Budowy  w kategorii drogi i mosty.

QR Code