6. Ład korporacyjny, 6.1. Polityki i odpowiedzialność

6.1. Polityki i odpowiedzialność

[GRI 2-10]

Proces powoływania Zarządu jednostki dominującej Grupy Budimex – Budimex SA, jest uregulowany w statucie wspomnianej spółki, Regulaminie Rady Nadzorczej spółki Budimex SA oraz Regulaminie Zarządu Budimex SA. Prezesa Zarządu, a na jego wniosek wiceprezesów i pozostałych członków Zarządu, powołuje i odwołuje Rada Nadzorcza na okres wspólnej kadencji wynoszącej trzy lata.

Proces powoływania Rady Nadzorczej został uregulowany w statucie spółki oraz Regulaminie Rady Nadzorczej spółki Budimex SA40. Członkowie Rady Nadzorczej powoływani są przez Walne Zgromadzenie na okres wspólnej kadencji wynoszącej 3 lata. Rada wybiera ze swojego grona przewodniczącego, a w miarę potrzeb wiceprzewodniczących oraz sekretarza.

Walne Zgromadzenie przywiązuje szczególną wagę do zapewnienia przynajmniej minimalnego wymaganego udziału w Radzie Nadzorczej osób spełniających kryteria niezależności określone w Ustawie z dnia 11 maja 2017 r. o biegłych rewidentach, firmach audytorskich i nadzorze publicznym oraz regulacjach z zakresu ładu korporacyjnego spółek giełdowych.

Polityka różnorodności Rady Nadzorczej spółki Budimex SA oraz Polityka różnorodności Zarządu spółki Budimex SA zostały opisane w rozdziale 5.3.

Komitety Rady Nadzorczej

Skład Komitetu Audytu na dzień 31 grudnia 2023 r. przedstawiał się następująco:

• Danuta Dąbrowska – Przewodnicząca Komitetu,
  • Janusz Dedo – członek Komitetu,
  • Ignacio Aitor Garcia Bilbao – członek Komitetu.

W trakcie 2023 r. skład osobowy Komitetu Audytu nie zmienił się.

W zakresie spełniania przez członków Komitetu Audytu warunków niezależności stosuje się odpowiednio przepisy art. 129 ust. 3 Ustawy z dnia 11 maja 2017 r. o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym, a także kryteria niezależności członków Rady w rozumieniu Dobrych praktyk spółek notowanych na GPW 2021.

Status niezależności członka Rady Nadzorczej ustalany jest przez spółkę zgodnie z kryteriami opisanymi w Instrukcji operacyjnej nr IO-01-07-02, dotyczącej uzyskiwania informacji od członków Rady i ich upubliczniania, na podstawie oświadczeń składanych przez członków Rady oraz na podstawie art. 129 ust. 3 Ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym.

Skład osobowy Komitetu Inwestycyjnego na dzień 31 grudnia 2023 r. przedstawiał się następująco:

• Janusz Dedo – Przewodniczący Komitetu,
  • Ignacio Aitor Garcia Bilbao – członek Komitetu.

Skład osobowy Komitetu Inwestycyjnego zmienił się z dniem 27 kwietnia 2023 r. w związku z rezygnacją p. Dariusza Blochera z członkostwa w Radzie Nadzorczej, co spowodowało również zakończenie pełnienia przez niego funkcji członka komitetu.

Skład osobowy Komitetu Wynagrodzeń na dzień 31 grudnia 2023 r. przedstawiał się następująco:

• Marek Michałowski – Przewodniczący Komitetu,
  • Silvia Rodríguez Hueso – członek Komitetu,
  • Igor Chalupec – członek Komitetu.

Z dniem 1 kwietnia 2023 r. funkcję członka Komitetu zaczęła pełnić p. Silvia Rodríguez Hueso. Z dniem 27 kwietnia 2023 r. w związku z rezygnacją p. Dariusza Blochera z członkostwa w Radzie Nadzorczej przestał on pełnić również funkcję członka Komitetu Wynagrodzeń.

Do głównych zadań Komitetu należą [1]:

• przedstawianie Radzie Nadzorczej do zatwierdzenia propozycji dotyczących zasad wynagradzania członków Zarządu oraz wysokości wynagrodzeń poszczególnych członków Zarządu,
  • monitorowanie poziomu i struktury wynagrodzeń członków Zarządu na podstawie niezależnych raportów płacowych oraz benchmarków rynkowych w tym zakresie i przedstawianie odpowiednich analiz i wniosków,
  • przedstawianie Radzie Nadzorczej propozycji wskaźników premiowych dla Zarządu oraz ich wag w oparciu obudżet danego roku i założone cele strategiczne,
  • przedstawianie Radzie Nadzorczej propozycji dotyczących odpowiedniej formy umów z członkami Zarządu,
  • opiniowanie powoływania i odwoływania członków rad nadzorczych w spółkach zależnych od Budimex SA.

Polityka wynagrodzeń

[GRI 2-19] [GRI 2-20] [GRI 2-21]

Zasady wynagradzania członków Zarządu i Rady Nadzorczej Budimex SA reguluje ogólnodostępna Polityka wynagrodzeń członków organów Budimex SA [2]. Jej zapisy mają na celu zmotywowanie władz Grupy Budimex do osiągania jak najlepszych wyników, skorelowanych z jej celami strategicznymi.

Wysokość wynagrodzenia Prezesa i członków Zarządu jest ustalana przez Radę Nadzorczą z uwzględnieniem rekomendacji Komitetu Wynagrodzeń. W skład całościowego pakietu wynagrodzeń wchodzi wynagrodzenie stałe, wynagrodzenie zmienne w postaci premii i długoterminowych programów motywacyjnych oraz świadczenia dodatkowe. W 2023 r. wysokość wynagrodzenia zmiennego członków Zarządu i Rady Nadzorczej nie była powiązana z wynikami osiąganymi przez firmę w sferze zrównoważonego rozwoju.

Rada Nadzorcza jest odpowiedzialna za nadzór nad wspomnianą polityką i minimum raz w roku, m.in. w oparciu o raporty płacowe i obserwację trendów na rynku, dokonuje przeglądu zasad wynagradzania oraz oceny ich wpływu na zarządzanie organizacją.

W celu zapewnienia jak najwyższej jakości procesu, we wspomnianych przeglądach Radę wspiera zewnętrzna firma audytorska.

Funkcje nadzorcze są realizowane przez Radę Nadzorczą za pośrednictwem Komitetu Wynagrodzeń (REMCO), ‎który zbiera się minimum raz na kwartał.‎ Obowiązki REMCO zapisane są w jego regulaminie oraz w regulaminie Rady Nadzorczej.

‎Zgodnie z SRD II, tj. Dyrektywą UE 2017/828 w sprawie praw akcjonariuszy, Budimex SA corocznie publikuje raport na temat wynagrodzeń osób pełniących funkcje zarządcze i ‎nadzorcze. Akcjonariusze na Walnym Zgromadzeniu opiniują sprawozdanie Rady Nadzorczej o wynagrodzeniach członków Zarządu i Rady Nadzorczej spółki. Raz na 4 lata Walne Zgromadzenie dokonuje przeglądu Polityki wynagrodzeń członków organów Budimex SA.

[1] Skład Zarządu, Rady Nadzorczej oraz Komitetu Audytu i Komitetu Wynagrodzeń można znaleźć na stronie: https://www.budimex.pl/pl/o-budimex/lad-korporacyjny.

[2] Z Polityką wynagrodzeń członków organów Budimex SA można się zapoznać pod adresem:

wynagrodzen_czlonkow_organow_Budimex_SA.pdf.