4.1. Zarządzanie wpływem na środowisko, 4.1.8. Budowanie świadomości w obszarze ochrony środowiska (E), Odpowiedzialność środowiskowa

4.1.8. Budowanie świadomości w obszarze ochrony środowiska (E)

Ważnym elementem zrównoważonych działań Grupy Budimex jest wzmacnianie świadomości pracowników w obszarze wpływu na środowisko. Rozwój oraz edukacja wpisane są w tożsamość oraz wartości korporacyjne firmy. Jednocześnie aktywności te są zgodne z celami określonymi w Agendzie 2030 ONZ i planowane na ich podstawie.

W Grupie Budimex promowane są postawy proekologiczne w miejscu pracy i w życiu prywatnym oraz wrażliwość na kwestię ochrony klimatu. Firma buduje wśród pracowników zrozumienie strategii ESG oraz włącza ich w jej realizację. Projekty służące tym celom to m.in.:

• Kampania „Jesień pod znakiem ESG” – w październiku i listopadzie 2023 r. w Budimex SA zorganizowano szkolenie dostępne dla całej kadry. Kurs składający się z pięciu modułów został przeprowadzony przez specjalistów z kancelarii CMS i kierownika ds. ESG. W czasie spotkań uczestnicy mogli rozszerzyć wiedzę na temat regulacji ESG dotyczących sektora budowlanego, Taksonomii UE oraz technicznych kryteriów kwalifikacji, a także innych zagadnień istotnych z perspektywy raportowania zrównoważonego rozwoju. W szkoleniu w formie stacjonarnej i online wzięło udział łącznie 613 osób zatrudnionych na różnych szczeblach organizacji.
  • Witaj w Grupie – w ramach programu szkoleniowego dla nowo zatrudnionych pracowników przedstawiono i omówiono kluczowe zagadnienia z obszaru ESG o szczególnym znaczeniu dla Grupy Budimex. Przeszkolono w sumie 192 osoby.
  • „Gospodarowanie odpadami” – pracownicy wzięli udział w cyklu szkoleń na temat bezpiecznego dla środowiska naturalnego i zgodnego z przepisami sposobu gospodarowania odpadami na budowach, z podkreśleniem znaczenia i korzyści wynikających z procesów recyklingowych. W zakresie gospodarowania odpadami przeszkolono 139 osób.
  • „System zarządzania środowiskowego EMAS” – w ramach projektu przeprowadzono cykl szkoleń mający na celu wprowadzenie pracowników w tematykę europejskiego systemu ekozarządzania i audytu oraz poszerzano wiedzę o funkcji audytu wewnętrznego zgodnie z wymaganiami EMAS. Przeszkolono w sumie 258 osób.

W ramach budowania świadomości ekologicznej nowo zatrudnieni pracownicy zapoznawani są z zasadami ochrony środowiska panującymi w Mostostal Kraków SA w dniu przyjęcia do pracy. Zapoznanie to odbywa się po obowiązkowym szkoleniu wstępnym BHP.

Uzupełnieniem procesów edukacyjnych są kampanie informacyjne skierowane do zespołów Grupy Budimex. W 2023 r. ochrona środowiska była tematem dwóch projektów wewnętrznych. Obejmowały one szereg aktywności organizowanych centralnie oraz w oddziałach regionalnych i na budowach – była to wspomniana „Jesień pod znakiem ESG” oraz „Zielony Kwiecień”.

Zielony Kwiecień

Obchodzony 22 kwietnia Światowy Dzień Ziemi zainspirował nas do ogłoszenia kwietnia 2023 r. Zielonym Miesiącem. W ramach kampanii, zorganizowanej przez Budimex SA wspólnie z Grupą FBSerwis oraz Mostostal Kraków SA, miały miejsce liczne inicjatywy, których celem było wzmocnienie świadomości ekologicznej pracowników oraz działania na rzecz ochrony środowiska:

• zespoły uczestniczące w budowie obwodnicy Oświęcimia wzięły udział w inicjatywie „Kręci nas recykling”, by wspólnie z innymi zaangażowanymi osobami posprzątać przestrzeń tego miasta,
  • w ramach akcji „Eko-Grant na wolontariat” pracownicy Grupy Budimex mogli otrzymać dofinansowanie realizacji swoich pomysłów na działania proekologiczne. Efektem inicjatywy były 3 wydarzenia zrealizowane przez 13 wolontariuszy dzięki wsparciu w wysokości 36 000 zł,
  • jako partner tytułowy projektu „StomilLOVE Budimexowe sprzątanie terenów sportowych Olsztyna” razem z graczami klubu piłkarskiego Stomil Olsztyn, sztabem trenerskim i kibicami, zespół kontraktowy Budimex SA udał się na wspólny spacer, by uporządkować zielone tereny wokół miasta,
  • zespół FBSerwis Dolny Śląsk zaprosił uczniów czterech szkół podstawowych z gminy Radków oraz resztę społeczności lokalnej do zbierania odpadów z terenu gminy. Wspólnie udało się zebrać ponad tonę odpadów,
  • reprezentacja Biura ESG, Jakości i Ochrony Środowiska [1] Budimex SA zasadziła 2300 sosen w Nadleśnictwie Celestynów. Pod siedzibą Grupy Budimex w Krakowie rozdano ponad 500 sadzonek kwiatów i krzewów. Ponadto wspólnie z Zarządem Zieleni Miejskiej zasadzono krzewy bzu na pustych obszarach znajdujących się pod zrealizowaną przez firmę estakadą łączącą stacje Zabłocie oraz Krzemionki,
  • na terenie należącej do Mostostal Kraków SA Wytwórni Konstrukcji Stalowych w Kleszczowie zamontowano budki lęgowe dla ptaków, które zostaną otocze łąkami kwietnymi,
  • centrala firmy zlokalizowana w Warszawie zorganizowała zbiórkę makulatury i elektrośmieci z budów prowadzonych przez Budimex SA oraz okolicznych biur. Osoby przekazujące odpady otrzymywały w zamian kwiaty doniczkowe,
  • specjaliści z FBSerwis opublikowali w intranecie artykuł i film instruktażowy z poradami na temat poprawnego segregowania odpadów oraz wypracowywania przyjaznych środowisku codziennych nawyków,
  • w dwóch odsłonach, wiosennej i jesiennej, zorganizowano akcję „Przystanek Zieleń 2023”, adresowaną do wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych z warszawskich dzielnic Mokotów oraz Wilanów, zlokalizowanych najbliżej realizowanej przez Budimex SA trasy tramwajowej. W ramach projektu w 34 wspólnotach/spółdzielniach zasadzono 280 drzew. Zorganizowano także 3 pikniki sąsiedzkie, w których wzięło udział ponad 500 osób.

Grupa FBSerwis promuje postawy proekologiczne organizując konkursy i warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i przedszkoli oraz angażując ich w działania na rzecz ochrony środowiska.

W 2023 r. firma zrealizowała w tej sferze następujące inicjatywy:

• konkurs „Bądźmy EKO dla Wrocławia” skierowany do uczniów wrocławskich szkół podstawowych, do którego zgłoszono ponad 200 prac (plakatów i spotów/filmów),
  • warsztaty pszczelarskie dla dzieci w Kamieńsku i Gorzędowie, podczas których najmłodsi dowiedzieli się, jak ważną funkcję w przyrodzie pełnią pszczoły. Spółki z Grupy FBSerwis opiekują się własną kameralną pasieką w Kamieńsku, z której pozyskiwanych jest ok. 50 litrów miodu rocznie i mają tym samym wkład w zachowanie różnorodności biologicznej powiatu radomszczańskiego w województwie łódzkim,
  • adopcję symboliczną jeży uszatych z wrocławskiego zoo, której celem było zwrócenie uwagi na kwestię bezpieczeństwa dzikich jeży, żyjących w Polsce pod ochroną,
  • udział w wydarzeniach promujących ochronę środowiska, takich jak rodzinny ekopiknik na terenie Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych przy ul. Kazimierza Michalczyka we Wrocławiu, sprzątanie świata z okazji Dnia Ziemi w partnerstwie z gminą Radków oraz organizacja XIV Ogólnopolskiego Edukacyjnego Pikniku Ekologicznego Pobiedziska 2023.

Jesień pod znakiem ESG

Założenia strategii Zmieniamy dla Was świat! I zmieniamy siebie (zob. rozdział 3.3.), ogłoszonej w czerwcu 2023 r., były promowane wśród pracowników Grupy Budimex w ramach dwumiesięcznej kampanii informacyjno-edukacyjnej „Jesień pod znakiem ESG”. Akcja miała na celu nie tylko zaznajomienie zespołów z priorytetami firmy zapisanymi w dokumencie, ale także podniesienie ich świadomości w kwestiach związanych ze zrównoważonym rozwojem.

Część edukacyjna projektu obejmowała kurs składający się z pięciu modułów. Uczestnicy mogli poszerzyć wiedzę na temat regulacji z obszaru ESG oraz dokładnie poznać najważniejsze zobowiązania podjęte we wspomnianej strategii, a także ich wpływ na bieżącą działalność firmy.

Ważną część kampanii stanowiło publikowanie w firmowym intranecie materiałów prezentujących przykłady zaangażowania Grupy Budimex w zrównoważony rozwój. Treści te były poświęcone m.in. działalności spółki BXF Energia, zajmującej się rozwojem odnawialnych źródeł energii, programom z zakresu wyrównywania szans i promowania różnorodności, a także politykom i obowiązującym zasadom zapewniania zgodności z prawem, regulacjami wewnętrznymi i etyką.

[1] Do lutego 2024 r. pod nazwą Biuro Zakupów, Jakości i Ochrony Środowiska.