2.8. Nagrody i wyróżnienia, O grupie Budimex

2.8. Nagrody i wyróżnienia

Skuteczność działań Grupy Budimex na rzecz zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego Polski potwierdzają nagrody i tytuły otrzymane w 2023 r.

Budowa Roku 2022 – Budimex SA otrzymał nagrody Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa za modernizację Instytutu Techniki Cieplnej Politechniki Warszawskiej oraz budowę Trasy Łagiewnickiej w Krakowie.

Modernizacja Roku 2023 – w 27. edycji konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w. nagrodzono zrealizowaną przez Budimex SA modernizację ponad stuletniego Planetarium Śląskiego w Chorzowie.

Biały Listek CSR POLITYKI 2023 – tygodnik „Polityka” przyznał Budimex SA prestiżowe wyróżnienie za doskonalenie działań w zakresie zarządzania wpływem firmy na otoczenie społeczne i środowisko naturalne.

WNP Award 2023 – Budimex SA otrzymał nagrodę portalu WNP.PL oraz Magazynu Gospodarczego „Nowy Przemysł”. Wyróżnienie przyznano za wkład w rozwój polskiej gospodarki.

Generalny wykonawca ‎przyjazny firmom ‎budowlanym – Budimex SA kolejny raz otrzymał tytuł od ekspertów z branży ‎budowlanej w ramach rankingu przeprowadzonego przez ASM ‎Centrum ‎Badań Analiz i Rynku. Spółka zajęła pierwsze miejsce w trzech podkategoriach:

• generalny wykonawca, który zapewnia ‎najwyższe standardy bezpieczeństwa na budowach,
  • generalny wykonawca, z którym ‎współpraca oceniana jest najlepiej,
  • generalny wykonawca oferujący ‎najkorzystniejsze warunki finansowe i terminowe płatności.

Ponadto firma uplasowała się na drugim miejscu w podkategorii generalny wykonawca polecany jako najlepszy partner do współpracy.

Diversity Leader 2024 – Budimex SA znalazł się w pierwszej dziesiątce przedsiębiorstw budowlanych na świecie w rankingu opartym o zorganizowane przez „Financial Times” globalne badania w zakresie wspierania przez firmy różnorodności i rozwoju zawodowego kobiet (więcej informacji w podrozdziale 5.3.).

Lista 500 – Budimex SA trafił do zestawienia największych polskich przedsiębiorstw, opracowanego przez dziennik „Rzeczpospolita” i grupę finansową Coface na podstawie wpływów ze sprzedaży za 2022 r. Zajmując 66. miejsce w zestawieniu ogólnym, spółka znacznie wyprzedziła wszystkich konkurentów z branży budowlanej.

Pracodawca Rzeczpospolitej – Budimex SA otrzymał wyróżnienie we wspomnianym konkursie w kategorii najlepsze rozwiązania dotyczące wynagrodzeń. „Rzeczpospolita” wskazała jako wzorcowe inicjatywy firmy rekompensujące pracownikom spadek wartości ich pensji w związku z inflacją.

Budowlana Firma Roku 2022 – tytuł w kategorii generalny wykonawca Budimex SA otrzymał od magazynu „Builder” w ramach XX edycji konkursu Builder Awards.

Najlepsze rozwiązanie z obszaru gospodarki o obiegu zamkniętym
– w konkursie zorganizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w kategorii najlepszych wdrożonych produktów Budimex SA otrzymał wyróżnienie za innowacyjną technologię produkcji mieszanek mineralno-asfaltowych z zastosowaniem materiału z recyklingu nawierzchni asfaltowej.

TopBuilder 2023 – prestiżową nagrodą wyróżniono zrealizowaną przez Budimex SA przebudowę układów torowych wraz z infrastrukturą towarzyszącą na linii kolejowej E-59 na odcinku Rokietnica – Wronki.

Dolnośląska Budowa Roku 2022 – za budowę fabryki PepsiCo Budimex SA został uhonorowany nagrodą w konkursie Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa w kategorii budownictwo przemysłowe.

Spółka Dywidendowa Roku 2022 – Budimex SA zdobył ten tytuł w plebiscycie wyróżniającym firmy przyczyniające się do rozwoju świadomości inwestorów oraz budowania produktów i ‎usług najwyższej jakości, towarzyszącym konferencji Invest Cuffs.

Złota Setka Województwa Łódzkiego – FBSerwis Kamieńsk znalazł się na 3. miejscu rankingu „Dziennika Łódzkiego” w ‎kategorii największych przedsiębiorstw według rentowności sprzedaży netto w 2022 r.

TOP Marka 2023 – Budimex SA jest niekwestionowanym liderem pod względem rozpoznawalności wśród polskich przedsiębiorstw budowlanych i firm deweloperskich. Zdobył pierwsze miejsce w rankingu Top Marka 2023 w swojej branży i tym samym znalazł się wśród 50 najsilniejszych marek w Polsce.

W 2023 r. doceniana była także kadra Grupy Budimex, dzięki której firma osiąga sukcesy m.in. w obszarze zrównoważonego rozwoju.

Prezes Zarządu Budimex SA Artur Popko został nagrodzony w konkursie Builder Awards w kategorii osobowość Branży 2022.

Przedstawicielki Budimex SA zostały nominowane do European Women In Construction & Engineering Award 2023 – nagrody dla kobiet pracujących w europejskiej branży inżynieryjnej i budowlanej, które mają wybitne osiągnięcia i stanowią inspirację dla innych. Wśród nich są:

• Natalia Wierzbicka, kierownik robót – nominowana w kategorii inżynier budownictwa,
  • Małgorzata Witkiewicz, kierownik robót sekcyjnych – nominowana w kategorii inżynier konstrukcji budowlanych,
  • Kinga Grzegorczyk, kierownik ds. BHP – nominowana w kategorii bezpieczeństwo i higiena pracy,
  • Anna Pukowiec, kierownik Działu Technicznego – nominowana w kategorii inżynieria kolejowa,
  • Kamila Goławska-Feduniak, główny specjalista ds. warunków kontraktowych – nominowana w kategorii rzeczoznawca ilościowy.

W konkursie organizowanym dla wszystkich obszarów BHP spółek Grupy Ferrovial jedną z nagród otrzymała Maja Zielińska, kierownik ds. BHP Rejonu 9 Dyrekcji Budownictwa Ogólnego w Budimex SA.

Już po zakończeniu okresu objętego raportem, w lutym 2024 r., członek Zarządu Budimex SA, dyrektor operacyjny Budownictwa Kolejowego, Energetycznego i Przemysłowego Maciej Olek, członek Zarządu Budimex SA, dyrektor operacyjny Budownictwa Infrastrukturalnego Cezary Łysenko oraz Prezes Zarządu, dyrektor zarządzający Mostostal Kraków Jacek Lech zostali nagrodzeni w konkursie Builder Awards w kategorii osobowość branży 2023.

Informacje na temat otrzymywanych przez Grupę Budimex nagród i wyróżnień są na bieżąco publikowane pod adresem https://media.budimex.pl/category/3193.